Visuaalisen suunnittelun säännöt

Visuaalisen suunnittelun säännöt

Aikaisemmin suunnittelulla ja visuaalisella ulkokuorella ei ollut kovin suurta merkitystä, vaikka tätä onkin äärettömän vaikea kuvitella nykyään. Ennen Applen nousukiitoa globaaliksi yhteisöksi, suunnittelun tarkoituksena oli ainoastaan tukea käytettävyyttä. Nykyään visuaalisesta suunnittelusta on tullut oma maailmansa ja ohjelmoijat sekä suunnittelijat ovat yhdistäneet voimansa, tehdäkseen luovuutta vaativalle alalle kultaiset säännöt.

Suunnittelun evoluutio ja muutos on jatkuvaa, eli jokaisen suunnittelijan täytyy olla valmis oppimaan aina uutta ja keskittymään tuomaan toimivuuden, sekä estetiikan pakkaukseksi, joka sulautuu toisiinsa. Jotta suunnittelun muutoksissa pysytään mukana ja pystytään tuottamaan visuaalisesti näyttävää lopputulosta, tulee muistaa nämä 10 sääntöä, kun lähdetään kehittämään alustaa käyttäjille:

Visuaalinen suunnittelu

Tarjoa maailmanlaajuista käyttömahdollisuutta

Koska nykyään on käytössä niin useita erilaisia laitteita, yksi koko ei tosiaan sovi kaikille. Kun luodaan nettisivut tai applikaatio, täytyy varmistaa että se sopii kaikille mahdollisille ruuduille. Tämä tarkoittaa kaikkea latautumisen tukemisesta täysin sekä nopeilla, että hitailla internet yhtyeksillä ja alustan toimivuuden varmistaminen iPadeilla, iPhoneilla, Androideilla ja muilla laitteilla. Aikaisemmin suunnittelijat keskittyivät lähinnä luomaan hyvän alustan tietokoneille. Vuonna 2014 mobiili laitteiden käyttö ylitti kuitenkin tietokoneiden käytön, eli nämä on huomioitava. Vaikka erityisesti mobiili onkin otettava huomioon, on tietokoneiden osuus silti suuri, eikä sivuston tai applikaation toimivuus voi olla puutteellista kummassakaan. Sen takia avain onkin luoda mukautuvia alustoja, jotka antavat kuluttajalle mahtavan kokemuksen, huolimatta siitä minkälainen laite on käytössä, tai minkälaiselta ruudulta alustaa tarkastellaan.

Selkeys

Ihmiset ovat nykyään erittäin kiireisiä ja tämän takia täysi huomio keskitetään vain harvoin yhteen tehtävään. Sen takia suunnittelussa pitää pitää mielessä yksinkertaisuus, jotta alustaa on helppo ymmärtää. Käyttäjien ei kuuluisi koskaan arvailla, vaan käytetyn kielen pitäisi olla yksinkertaista, jotta se ymmärretään helposti siinä yhteydessä, missä se annetaan. Erityisten järjestelmien tai alan termistön käyttäminen on usein haitallista ja sen sijaan tulisi suosia jokaisen tuntemaa sanastoa. Jos tarkoituksena on saada käyttäjä suorittamaan tietty toiminto, kannattaa tämä rakentaa askeleiksi, joissa on selkeä alku, keskiosa ja loppu. Kun toiminto on suoritettu, alusta kertoo käyttäjälle tämän onnistuneen toiminnassa ja ohjeistaa mahdollisiin uusiin askeliin. Esimerkiksi nettipankki järjestelmää suunniteltaessa, voidaan jakaa toiminnot ryhmiin “Yhteystiedot” “Tilien tiedot” “Käyttäjä asetukset”. Tämä helpottaa luomaan sivusta yksinkertaisemman, sen sijaan että kaikki olisi samalla lomakkeella.

Estä virheet

Estä virheet

Virheet eivät ole ainoastaan vahinkoja, sillä ne muodostavat esteen sille, ettei käyttäjä tee toivottua toimintoa. Jos jotain menee vikaan, tai latautuminen ei onnistu, useimmat käyttäjistä katoavat nopeasti, eivätkä odota sivun korjautumista. Aina tulisi jatkuvasti tarkastaa, että sivusto toimii ja mahdolliset virheet korjata heti. Käyttäjät eivät myöskään pidä virheiden tekemisestä, varsinkaan jos uskovat olevansa syy toiminnon epäonnistumiseen. Pahimmillaan se johtaa asiakkaan menettämiseen, eli tämä tulee pitää mielessä. Kun suunnitellaan, tulee eliminoida kaikkien järjestelmän suunnitteluun liittyvien virheiden mahdollisuus ja tarkastaa järjestelmän toimivuus, ennen kuin virheet jatkuvat liian pitkälle. Otetaan esimerkki jossa vierailijan pyydetään luomaan salasana, joka sisältää 8 merkkiä, joista yhden tulee olla numero. Ohjelman olisi hyvä ilmoittaa puutteellisesta salasanasta jo heti sen syöttämisen jälkeen, eikä vasta kun on klikattu “jatka” painiketta.

Johdonmukaisuus suunnittelussa

Johdonmukaisuus ja konteksti

⦁ Johdonmukaisuus

Jotta alustalla voidaan toteuttaa johdonmukaisuutta, täytyy asioiden olla sulavasti jatkuvia, ennustettavia ja oletettavia. Suunniteltaessa kaikkea alustalle johdonmukaisesti, varmistetaan ettei yllätyksiä tule vastaan, eikä odottamattomat lopputulokset saa käyttäjää turhautuneeksi. Vaikka jokin ominaisuus olisi kuinka tarpeellinen tahansa, jos sillä on odottamattomia seurauksia, tulisi sen tarpeellisuutta miettiä uudestaan. Käyttäjien ei koskaan tule miettiä mitä sanat merkitsevät, tai mitkä asiat merkitsevät samaa asiaa. Myöskään painikkeiden painamisen ei pitäisi jättää mietinnänvaraan tulevaa toimintoa, vaan johdonmukaisella suunnittelulla ulkoasu, termistö ja toimivuus on täydellistä.

⦁ Konteksti

Kuten usein nykyään sanotaan, konteksti on kaikki kaikessa. Kontekstin avulla yhdistetään uudet ideat vanhoihin, rakennetaan suhteita, sekä tarkoitusta. Paras opettaja tämän suhteen on todennäjöisesti mainostaja, joka tietää että ilman ajankohtaisen kontekstin tuottamista mainoksiin, mainokset ovat arvottomia ja tuhlaavat rahaa. Samalla tavalla laadukasta kontekstiä on lisättävä suunniteltaessa alustaa. Se tarkoittaa nettisivun tai applikaation tilanteesta, ajasta ja hetkestä riippuvaa suunnittelua, joka antaa tarpeellisimman datan käyttäjälle. Koska reaaliaikaisen yhteyden ja riippuvuuden kasvu internetissä on ollut viimesten vuosien aikana hurjaa, kontekstin rooli on tullut suureksi, se voi joko mahdollistaa onnistumisen tai epäonnistumisen. Se on avain ihmisten suhteisiin ja yhtälailla tärkeä peruselementti suunnittelussa. Interaktiivisten kohteiden tulee olla intuitiivisia ja suunnittelussa ne tulee huomioida sekä ulkomuodon, että toimivuuden suhteen.

Kustomoitu web-suunnittelu
Koko ja etäisyys

Kun mietitään alustan kohteiden kokoa ja väliin jäävää tilaa, on tärkeää varmistaa että suunnittelu näyttää tasapainoiselta ja ennustettavalta. Sen lisäksi, että se saa käyttäjän huomion, se helpottaa sivustolla navigointia ja kertoo hetkessä missä mikäkin kohde sijaitsee. Jatkuva testaaminen on paras tapa määrittää sopiva etäisyys ja koko, jotta tarvittavat kohteet, kuten sellaiset minkä tulee saada heti huomio, voidaan suurentaa tai pienetää niitä kohteita, jotka eivät ole yhtä tarpeellisia.

Kustomointi

Suunnittelijat ja ohjelmoijat usein rakastavat kaiken kustomointia ja se antaakin mahdollisuuden kontrolloida mitä tahansa alustan taustakuvasta aina soittoääniin asti. Tätä ei kuitenkaan aina harrasteta, esimerkiksi usempien laitteiden kanssa. Ihmiset eivät lähde muuttamaan tehdasasetuksia, sillä niiden muuttaminen vaatii taitoa, aikaa ja työtä. Kun tämä fakta on tiedossa, on varmistettava että valmiit asetukset sopivat suurelle määrälle käyttäjiä ja niiden avulla sivuston tai applikaaton toiminnot ovat yksinkertaisia. Näin käyttäjälle kerrotaan että kustomointi onnistuu halutessa, mutta se ei ole tarpeellista.