Netti animaatioiden säännöt

Netti animaatioiden säännöt

Animaatiot ovat vähitellen kasvaneet vakituiseen käyttöön nettisivuilla, sulavista applikaatioiden tyyppisistä alustoista aina vuorovaikutteisiin nettilehtiin. Tämä on äärettömän jännittävää aikaa netti animaatioiden tekijöille, vuorovaikutteisten alustojen kehittäjille, suunnittelijoille ja muotoilijoille, sekä muille netin saloihin perehtyneille ammattilaisille. Samalla kuin animaatioiden testaaminen erilaisiin käyttöihin on yleistynyt, mietitään entistä vähemmän, mihin siitä kannattaisi käyttää ja mitä kaikkea animaatioilla voidaan saada aikaa. Sen sijaan energia käytetään miettimään kuinka kaikki asiat saadaan animoitua 60fpsllä, kun taas voitaisiin hetki miettiä miten estää käyttäjiä kärsimästä tasapaino häiriöistä.

Yleiset web suunnittelu virheet

Virheistä on opittava

Netin animaatiot ovat hyvin hyödyllisiä ja useat ovatkin löytäneet ammatin niiden parista. Aina suloisista ja hassuista GIFeistä nykyiseen käyttöönsä, niiden historia on ollut monivaiheinen, eikä virheiltä ole vältytty. Usein kuitenkin aikaisemmat opit, kuten Flashiin liittyvät ongelmat, unohdetaan liian helposti, mistä onkin nykyään esimerkkinä vaikka parallaksi vieritys. Jotta yhtä mittavia virheitä ei pääse syntymään, tulee aina muistaa mielessä vanhat virheet ja yrittää estää samanlaisten mokien muodostuminen uuteen aikaan. Alle onkin listattu viisi keinoa sille, kuinka välttää käyttämästä animaatioita väärin. Näiden ajatusten kanssa on helpompi lähteä luomaan vuorovaikutuksellista ja interaktiivista alustaa käyttäjille, kuitenkin säilyttäen tyylin.

Animointi tarkoituksella

Animoi tarkoituksella

Valitettavasti netin suunnittelija piireissä usein ajatellaan animaatioiden olevan koristeellisia ominaisuuksia. Ulkonäön suunnitteluun keskittyneet henkilöt ja interaktiivisuuden kehittäjät tietävät tämän olevan huono ajatus. Mutta kun kyseessä on aloittelevampi henkilö, tai vaan alustan käyttämiseen keskittynyt suunnittelija, voidaan joskus animaatioilla tehdä suuria ylilyöntejä. Tapaa ei ole myöskään helppo saada muutettua, mutta periaatteessa aina pitäisi miettiä mihin tarkoitukseen animaatio on otettu. Huonoilla perusteilla, tyylittömästi valittu animaatio usein saa aikaan enemmän harmia kuin hyvää. Käyttäjät voivat valittaa sen olevan vaikka liian nopea, tai hidas, jolloin välissä suoritettavat tapahtumat jäävät hämärän peittoon. Jos ei ole varaa hidastaa suunnittelua ja päätyä jonkin animaation valintaan ainoastaan kunnon tutkinnan ja pohdinnan jälkeen, kannattaa jättää animaation käyttäminen kokonaan pois. Animaatiot vievät tietenkin energiaa suorituskyvyltä ja huonot animaatiot ovat aina pahempi valinta, kuin ei animaatioita ollenkaan.

Animaatiot ja animaatiot netissä

Ihmiset yrittävät aina muodostaa korrelaatioita erilaisten kiinnostavien asioiden välille ja tällä hetkellä tuntuu olevan muodossa kirjojen “The Illusion of Life” ja “Understanding Comics” yhdistäminen. Jos suunnittelu on tutumpaa hommaa, ovat kirjat varmasti tullut luettua ja niistä saakin paljon hyödyllistä tietoa muista aloista. Mutta koskaan ei tulisi sekoittaa nettisivua sarjakuvaksi tai animoitua ominaisuutta piirroselokuvaksi. Jotkut näitä konsepteista, vaikka auttavatkin näkemään työn uudessa valossa, voivat joko olla enemmän tai vähemmän oleellisia kun tuotetaan nettiin sivustoja tai applikaatioita.

Animaation-säännöt

Tarvitaan enemmän kuin 12 periaatetta

Esimerkiksi Disneyn animaatio veteraanien kirja “Illusion of Life” sisältää animaation 12 periaatetta. Ne ovatkin hyvin käteviä ohjeita koukuttavien, luonnonmukaisten animaatoiden luomiseen,kuten siihen kuinka pallo saadaan pomppimaan tai orava juoksemaan. Samalla saadaan hyvin neuvoja siihen, minkälainen fysiikka on siinä, miltä lightboxin tulisi tuntua sivujen siirron aikana. Mutta nämä periaatteet eivät anna minkäänlaista suuntaa siihen koska ja miten jotain tulisi animoida, kun se on osana suurempaa interaktiivista kokemusta. Esimerkiksi kuinka kauan alasvedettävän valikon tulisi latautua, ennen kuin se on kokonaan esillä, tai pitäisikö tietyt kohteet animoida erikseen, ryhminä, tai kokonaisuuksina. 12 periaatetta ovat siis hyvä paikka aloittaa, mutta netin animaatioihin liittyy paljon muutakin opittavaa. Mikä ja animaation fysiikka ovat vain muutamia tärkeitä kysymyksiä, mutta myös miksi ja miten kysymykset tulisi huomioida. Toimiva fysiikka ei tuo arvoa animaatiolle, jos se on muuten sekava tai tarpeeton.

Käytännölliset animaatiot
Käytännöllinen ja tarpeellinen ensin

Netin animaatioiden tulisi olla aina ensin käytännöllisiä ja tarpeellisia, jonka jälkeen niistä voidaan tehdä myös kauniita ja esteettisesti miellyttäviä. Valitettavasti tällä hetkellä on hyvin vähän dokumentoitua tietoa siitä, mikä on netin animaatioiden suhteen oikeasti käytännöllistä tai tarpeellista ja sen takia on helppo keskittyä siihen, mikä on kaunista, hauskaa ja esteettistä. Ja vaikka sivuston esteettisyys on tärkeää, se ei voi haitata sen käyttämistä kokonaisuutena. Esimerkiksi peleissä esiintyvät aloitusruudut ovat aina ensimmäisellä kerralla hyvin miellyttäviä ja niitä katsotaan innolla. Kun peli avataan kymmenettä kertaa, ei logosta tai animaatiosta päästä siirtymään koskaan tarpeeksi nopeasti eteenpäin. Tämä onkin yksi tärkeistä huomioitavista asioista, se mikä on projektin tekijöille miellyttävää ja tarkoituksellista, ei ehkä ole sitä käyttäjälle. Täytyy myös huomioida, että oli turha animaatio kuinka hellyyttävä tai hauska tahansa, kun sitä toistetaan liikaa, käyttäjät alkavat näkemään sen negatiivisena asiana.

Jos animaatio ei auta käyttäjää millään tavalla, esimerkiksi kertomalla missä nämä ovat, tai kuinka sivuston kaksi elementtiä liittyvät toiseensa, ne kuluttavat vain pattereita ja prosessointo voimaa, turhista syistä. Tämä ei tietenkään ole paras kohde voimavarojen kuluttamiselle. Joten pelkästään ilahduttavia animaatioita ei kannata alustalle lisätä, vaan ensin täytyy pystyä perustelemaan kaksi asiaa jota animaatio antaa käyttäjälle. Esimerkiksi valikko ikoni voi tehdä kaksi asiaa kun sitä klikataan

⦁ Se antaa käyttäjälle palautetta animoitumalla, kertoen että asiakkaan toiminto oli onnistunut.
⦁ Se voi muuttaa suhdettaan käyttäjään, esimerkiksi muuttumalla sulku ruksiksi.

Jos löytyy kaksi hyvää syytä, miksi animaatio tulisi lisätä, voi kolmas olla aivan hyvin käyttäjän ilahduttaminen.

Nopeus

Lisäksi animaatioiden maailmassa on muistettava kultainen sääntö, mikä pätee myös nettiin: Ota se aika, jonka kuvittelet animaation tarvitsevan toimiakseen ja puolita se. Ja puolita se uudestaan. Kun animaatoiden kanssa työskennellään jatkuvasti, ajantaju hämärtyy. Se mikä vaikuttaa nopealta tekijälle, on käyttäjille liian hidasta ja tämä onkin yleisimpiä syitä käyttäjien antamille valituksille animaatioista. Kun nämä kaikki asiat huomioidaan, voi animaatio nostaa nettisivun täysin uudelle tasolle.