Kuinka pilata nettisivun käyttökokemus?

Kuinka pilata nettisivun käyttökokemus?

Käyttäjäkokemus on yksi modernin nettisuunnittelun tärkeimmistä osa-alueista. Monista tutkimuksista ja tietolähteistä voidaan tutkia osa-alueen huimaa kasvua viimeisien vuosien aikana, mutta silti monet nettisivut käyttävät suunnitteluja, jotka haittaavat käytettävyyttä. Osa näistä johtuu vahingoista suunnittelussa, tai huolimattomuudesta, kun taas osa on tehty tarkoituksella. Mikäli käyttäjäystävällisyydestä on luovuttu tarkoituksella, on sillä usein jonkinlainen markkinointiin liittyvä päämäärä, minkä tavoitteena on tuoda sivuston omistajalle rahaa.

Suunnittelijoiden tehtävänä on kuitenkin taistella tämänkaltaisia päätöksiä vastaan ja tuoda sujuvaa käyttäjäkokemusta. Paras tapa toteuttaa tämä on selvittää mitkä ovat huonoja vaihtoehtoja ja miten suosia parempia sellaisia. Ensin voidaan tarkastella huonoja käyttökokemuksia ja niiden syitä, jotta myös ratkaisut voidaan keksiä.

Ei toivotut modaalit

Ei-toivotut modaalit

Modaali ikkunan pääidea on oikeastaan hyvin nokkela, se antaa suunnittelijoiden sisätä sisältöä sivustolle käyttämättä JavaScriptiä avaamaan uuden ikkunan. Mutta modaali ikkunat eivät ole ongelma, vaan epätoivotut movaalit ovat, sillä ne haittaavat aina sivuston käyttämistä. Epätoivottavia modaaleja ovat esimerkiksi:

⦁ Ne modaalit jotka aukeavat kun käyttäjän hiiri poistuu sivustolta, usein selaimen välilehtien luona.
⦁ Ajastetut modaalit, jotka avautuvat tietyn sekuntimäärän jälkeen
⦁ Selaamiseen liittyvät modaalit, jotka avautuvat kun käyttäjä on selannut tiettyä sivua tietyn verran.

Esimerkiksi sellaiset modaalit, jotka aukeavat kun hiiri siirtyy sivustolta pois, ovat usein myyntitarkoitukseen luotu. Kysymys ei ole kuitenkaan se, miksi näitä käytetään, vaan onko niiden käyttäminen oikeasti kannattavaa sivustolle. Useimmat mainokset jotka hyppäävät käyttäjän silmille aiheuttavat pelkästään ärsyyntymistä ja jos sivuston on tarkoitus olla käyttäjäystävällinen, on vastaus helppo. Tulee myös huomioida että osa hakukoneista rankaisee sivustoja ärsyttävien modaalien ja mainosten käyttämisestä.

Samalla epätoivotut modaalit tuovat kaikille modaaleille huonon nimen, vaikka niillä olisikin oikea käyttötarkoitus siinä, miten sivustosta saadaan miellyttävän näköinen. Kun näitä käytetään järjen kanssa, kuten sivustolle rekisteröityessä, tai tietopaketeissa, jotka aktivoivat kun käyttäjä klikkaa jotain linkkiä, voidaan niillä saada sivustosta hyvin toimiva. Kun ne taas ovat ärsyttäviä mainoksia, jotka ilmaantuvat ilman käyttäjän valintaa, on lopputuloksena usein vierailijan menettäminen, varsinkin jos modaalista ei päästä eroon helposti.

Häpeän käyttäminen modaaleissa

Häpeän käyttäminen modaaleissa

Tätä kirjoitustyyliä on käytetty jo vähintään kymmenen vuoden aikana ja siinä häpeää aiheuttavaa tekstiä käytetään hyväksi vaikuttamaan käyttäjän toimintohin. Sama voidaan huomata myös sivupalkeissa tai sivuston sisällössä. Mainos voi esimerkiksi tarjota ilmaisia vinkkejä terveelliseen ruokavalioon. Tarjouksen hyväksyminen on usein helppoa ja tähän riittää “Kyllä” painikkeen klikkaaminen. Sen sijaan kieltäytyminen ei ole yhtä yksinkertaista ja tätä varten tehty painike voi olla esimerkiksi “Ei kiitos – haluan mielummin saada verenpainetaudin”. Vaikka taktiikka voi toimia markkinoinnin mielestä, ei se lisää käyttäjäystävällisyyttä.

Koko sivun täyttävät välimainokset

Mikään ei häiritse käyttäjiä yhtä paljon, kuin koko sivuston valloittava mainos. Tämä on kuin epätoivotuille modaaleille steroidien antaminen, jossa mainokset estävät sivuston käytön kokonaan. Joskus mainosten sulkeminen voi myös olla lähes mahdotonta, mikä tulee johtamaan vierailijan menettämiseen. Varsinkin mobiili laitteilla ongelmat ovat vakavia, koska pieniä sulkumerkkejä voi olla mahdoton löytää. Toinen käyttäjiä ärsyttävistä mainostavoista on esimerkiksi:

⦁ Sivulle ilmestyvät palkit tai tarjoukset
Usein tiettyä sivua selatessa alareunaan voi ilmestyä palkki, jossa on joko mainos, tai esimerkiksi nopea reitti asiakaspalvelu chattiin. Tämä voi olla joissain tapauksissa hyödyllistä ja usein ne eivät häiritse käyttäjiä, kunhan ne eivät ole liian suuria, tai sisällä pelkästään mainoksia. Jos niitä taas ilmestyy jatkuvasti, eikä ikkunaa saada suljettua, tai se estää sivuston sisällön lukemista, on modaalia käytetty väärin.

Kustomoitu selaaminen

Kustomoitu selaaminen

Useimmat tavat pilata käyttäjäystävällisyys millä tahansa sivustolla, liittyy aina mainostamiseen. Kustomoitu selaaminen ei kuitenkaan ole täysin mainonnan vika, vaan se on vanha tapa, mikä on ollut käytössä pitkään. Nykyään selaimet omaavat omat kustomoidut selaus ominaisuutensta, joihin käyttäjät pääsevät itse vaikuttamaan. Jotkut nettisivut kuitenkin tukevat omaa selausmenetelmää, mikä voi haitata sivuston käyttämistä. Selaaminen voi tapahtua joko liian nopeasti, eli keskelle tiettyä sivua ei ole helppo pysähtyä, tai selaaminen on hidasta ja hiiren rullaaminen käy työstä.

Navigointi valikot ilman täytettä

Jokaisella sivustolla on navigointi valikko ja usein näissä linkeissä on täytettä ympärillä. Joskus tätä ei kuitenkaan voi klikata, eli käyttäjän on osuttava hiirellä tarkalleen kirjoitukseen, tai linkkiin ei päästä siirtymään. Mitä suurempi klikkaus alue on, sitä helpompaa sivuston käyttäminen on, eikä tarkkuutta tarvitse harjoitella vuosia, jotta nettisivu toimisi.

Seuraava sivu
Klikkaus listat

Tämä trendi on yleistynyt viime vuosina ja se aiheuttaa jatkuvaa närkästystä käyttäjissä. Kyseessä on sivustot, jossa artikkeleista, tai listoista, päästään lukemaan osio kerrallaan, kunnes joudutaan taas klikkaamaan “seuraava” painiketta”. Näitä löytyy netistä jatkuvasti, vaikka tuskin yksikään käyttäjä nauttii “seuraava” painikkeen hakkaamisesta. Ne eivät ota huomioon käyttäjäystävällisyyttä laisinkaan, vaan keskittyvät ainoastaan sivuston lukukertoihin ja mainoksista saatavaan tuloon. Vaikka tässä sivuston suunnittelija ei ole yksin vastuussa, liittyy se käyttökokemukseen ja suunnittelijan tulisi tehdä kaikkensa välttääkseen samankaltaisien toimintojen suunnittelemista.

Nämä ovat vain muutamia ärsyttävistä trendeistä, jotka ärsyttävät käyttäjiä ja tekevät nettisivujen käyttämisestä turhan vaikeaa. Mitä useammat suunnittelijat suostuvat vastustamaan pelkästään markkinointiin liittyviä mainoksia ja modaaleita, sitä parempilaatuisia sivustoja saadaan aikaan ja sitä paremmin käyttäjät tulevat sivustolla viihtymään. Mainostamisen ei siis koskaan tulisi olla ensisijainen asia, sillä vaikka vierailija saataisiin kerran huijatuksi sivustolle, ei tämä tule palaamaan palvelun pariin, mikäli sen käyttäminen aiheutti ärsyyntymistä. Mainostus on useille sivustoista välttämättömyys, mutta se tulee hoitaa tavalla, mikä ei aiheuta turhaa mielipahaa tai vierailijoiden menettämistä. Tämä tarkoittaa taidokkaiden suunnittelijoiden käyttämistä ja markkinoinnin, sekä suunnittelun, yhteistyötä, onnistuneen käyttökokemuksen luomiseksi.