Kuinka päihittää tee-se-itse nettisivut?

Kuinka päihittää tee-se-itse nettisivut?

Kuinka yksittäiset suunnittelijat voivat kilpailla jättimäisiä yrityksiä vastaan, varsinkin kun isot yritykset voittavat lähes aina. Tämä näkyy jokaisella yritysalalla, yksittäiset yrittäjät kaatuvat massiivisten ketjujen alta, eikä nettisivujen suunnittelu ole jäänyt koskemattomaksi myöskään. Sivustot jotka tarjoavat käyttäjälleen edullisesti, tai jopa ilmaiseksi, valmiita paketteja nettisivuja, joilla jokaisen on helppo luoda itselleen mieluinen sivusto, ovat isoin uhka suunnittelijoiden uralle. Tee-se-itse nettisivut ovat ehkä suurin kilpailu joka alalle on koskaan tullut ja nämä ovat valloittamassa nettiä urakalla.

Web-suunnittelijat

Sivustojen rakentajat valtaavat netin

Mainoksia löytyy kaikkialta ja kampanjoissa komeilee tunnettuja julkkiksia, eli markkinoinnissa ei ole säästelty. Monien miljoonien mainokset televisiossa, sosiaalisessa mediassa ja jopa radiossa, saavuttavat nopeasti ihmisiä, eikä netissä pysty selaamaan usein muutamaa minuuttia pidempää, ennen kuin mainos tulee vastaan. Sponsorointi ja mainokset ovat varsinkin YouTubessa yleisimmillään, eikä niiden kanssa pysty mitenkään kilpailemaan. Mikä tekee tilanteesta vielä huolestuttavampaa, on se että sivustot näyttävät hyviltä, toisin kuin aikaisemmin myydyt valmispaketit. Myös koodaukseen on käytetty vaivaa ja tämä näkyy esimerkiksi sivustojen testauksessa, ne toimivat yhtä tehokkaasti kuin kunnolla suunnitellut sivustot.

Kilpailu on kovaa

Miten kilpailla?

Suoraan kilpailuun on turha lähteä, sillä siihen yksittäisellä suunnittelijalla ei riitä panokset, eikä energia. Mutta tämä ei ole välttämättä negatiivinen asia, sillä tee-se-itse sivut voivat myös tehdä suunnittelijalle palveluksen. Kilpailu on ollut kovaa jo pitkään, yksittäisen suunnittelijan on hyvin haastava kilpailla isoja yrityksiä vastaan, jotka voivat tarjota edullisemmin nettisuunnittelua ja niiden mainoksia löytyikin kaikkialta. Ala alkoi muuttumaan ja jos itsensä halusi työllistää, tuli muutoksiin sopeutua, kuten myös nykyään. Jos siis mahdollisuutta kilpailun voittamiseen ei ole, kannattaa liittyä joukkoon. Yksi vaihtoehto voi olla esimerkiksi teemojen ympärille luotujen pakettien myyminen. Valitettavasti näitä palveluita on jo lukuisia ja tähän markkinarakoon pääseminen on vaikeampaa. Vaikka pieni osa markkinoista saataisiinkin itselle, sama ongelma jää, eli kilpailu on liian kovaa, kun suuret yritykset tarjoavat samaa pienemmällä.

Tässä tilanteessa pahin mahdollinen skenaario on luoda olemassa olevalle asiakkaalle nettisivu, joka ei menesty. Vaikka omaan työhön olisi hyvin tyytyväinen ja asiakas kokisi muutokset vanhaan sivustoon, tai kokonaan uuden sivuston, juuri sellaiseksi mitä halusi, on totuus faktoissa. Jos nettisivun analytiikka näyttää punaista, ollaan pahoissa ongelmissa. Uuden nettisivun tulisi aina olla parempi kuin edellisen, eli edes samalla tasolla pysyminen ei riitä, tai asiakas on maksanut uudistuksesta turhaan. Kävijämäärät, sivustojen lukumäärät, keskimääräinen sivustolla vietetty aika ja tehdyt toiminnot ovat niitä asioita, joiden täytyy nousta, jotta työ on onnistunut. Tämä ei vaikuta pelkästään omaan maineeseen ja sitä kautta leivän tuomiseen pöytään, vaan myös omaan itsevarmuuteen suunnittelijana. Kuinka voidaan kaupata palveluita, joiden ei olla varmoja parantavan asiakkaan myyntiä, tai kävijämääriä sivustolla?

Ilmaiset nettisivut

Onko halpa yhtä hyvää?

Jokainen rehellinen suunnittelija tulee jossain vaiheessa päätymään saman kysymyksen ääreen, onko edulliset sivustot samanarvoisia, kuin oma osaaminen? Vaikka hetken voisikin tuntua, että markkinoilla on mahdotonta kilpailla, tulee kuitenkin muistaa että suunnittelijoita tarvitaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Jotta alalla nykyään pärjää, on muutettava hiukan omaa näkökulmaa. Markkinat ovat kehittyneet, eikä ainoastaan suunnittelijoille, vaan myös asiakkaille ja näiden asiakkaille. Samalla vain olemassa oleminen ja hyvältä näyttämine ei riitä. Jos asiakkaille myydään toimivia ja näyttäviä nettisivuja, modernilla koodipohjalla, tullaan automaattisesti häviämään seuraavista syistä:

Nettisivujen suunnittelusta on tullut peruspalvelua

Koska useat markkinointialustat tarjoavat nettimyyntiin erilaisia palveluita ja nettisivut voidaan rakentaa työkaluilla itse helposti, saadaan laadukasta suunnittelua mistä tahansa ja äärettömän helpolla. Suurin osa näistä sivuista ovat laadukasta työtä, jonka ovat toteuttaneet ryhmät osaavia ammattilaisia, jotka ovat muovanneet työkalut massojen käyttöön. Nykyään on helppo luoda nettiin omat nettisivut pelkästään roskaruoka aterian hinnalla, eikä tämän kanssa voi kilpailla. Lisäksi harvoin asiakkaan asiakkaat välittävät sivuston ulkoasusta yhtä paljon, kuin asiakas itse ävlittää.

Omat nettisivut
Nettisivun omistaminen ei ole enää uutta

Tämä on se syy, miksi suunnittelijat voivat nykyään tehdä oikeasti mehevää palkkaa. Aikaisemmin asiakkaille tuli myydä idea siirtyä nettiin. Tietyn vision kuvaaminen ja yrityksen digitalisoitumisen myyminen oli hyvin haastavaa, mutta kuului alalle. Netissä oleminen kertoi että yritys oli ajantasalla ja erittäin lupaava, sellainen jonka kanssa asiakkaat halusivat tehdä kauppaa. Muutaman vuoden jälkeen tilanne kuitenkin muuttui, kun CSS astui kuvaan ja purkautui netti 2.0ksi.

Markkinat muuttuivat taas ja tällä kertaa kaikki siirtyi nettiin. Nettisivut eivät oleet enää erottava tekijä, vaan se oli oletettua. Suunnittelijoiden täytyi näyttää siltä, että he tiesivät mitä tekivät ja asiakkaan nettisivujen tuli olla näyttäviä, jos ne aikoivat menestyä. Sama idea jäi elämään, koska se toimi ja tämä idea antoikin alun tee-se-itse nettisivusto paketeille ja koneille. Kaikkien tee-se-itse yritys mallien takana on sama ajatus antaa kaikille halpaa ja kulutehokasta pääsyä näyttäviin nettisivuihin. Eikä asiakkailla kestänyt kauaakaan, ennen kuin koneistettujen nettisivujen käyttö otettiin avosylin vastaan.

Näin erotut joukosta

Enää pelkästään näyttävät nettisivut eivät riitä, tarvitaan tuloksia. Nettiä käytetään työkaluna asioiden hoitamiseen ja ongelmien ratkaisemiseen mahdollisimman nopeasti. Jotta netissä pärjätään, täytyy keskittää energia muuhunkin kuin ulkoasuun ja koodiin, tärkeintä on loppukäyttäjä. Tämän avulla ei pysytä pelkästään ammatissa, vaan voidaan oikeasti olla arvokas apu asiakkaalle. Tuotetun nettisivun täytyy myydä. Kun tiedetään ohjelmointia ja koodausta, on heti etu verrattuna niihin henkilöihin, jotka haluavat säästää rahaa tekemällä sivut itse. Asiakkaille täytyy kertoa että nettisivujen luominen on muutakin kuin tekstin lisääminen valmiille alustalle, vaikka se näyttäisi kuinka hyvältä tahansa. Asiakkaalle täytyy muodostaa strategia, joka vastaa näiden ongelmiin. Ratkaisujen pitää olla suunnattu asiakkaan asiakkaille ja tässä auttaa tietää mihin asiakas pyrkii nettisivuillaan, kuinka yritys päätyi nykyiseen asemaansa ja mihin halutaan nettisivulla apua. Tämän jälkeen strategiaa tulee käyttää luomaan koukuttavaa sisätlöä, joka keskittyy kuluttajiin. Jos kirjoittaminen ei ole omaa vahvinta alaa, tulee sitä taitoa kehittää. Varsinkin hakukoneille optimoitu teksti on tärkeää ja näin asiakas saa nettisivusta jotain rahanarvoista, mitä valmiit kotisivu koneet eivät pysty antamaan.